viernes, 26 de abril de 2013

No hay feria este miércoles por el feriado del 1 de mayo, nos vemos el 8 de mayo!
There is no market next Wednesday 1st May, because of the holiday, we will be back on the 8th May!

market changes


There have been many changes in the recent weeks at our market. We have sourced new farms in San Antonio de Escazu and around Cartago and Turrialba to supply our produce and have managed to lower our prices on many products. We still receive some produce from Apodar in Zarcero, which come with the organic sticker, for the  produce coming from other farms we are in the process of preparing a board which will show exactly the status of the farm where the product is grown, either certified organic, in transition (registered with MAG and in the process of applying for the organic certification) or grown without agrochemicals. Most of the farms we have visited personally and talked with the growers about their cultivation methods and are assured that the products they apply to the crops and soil are compatible with organic certification. As well as the association of organic producers in Zarcero Apodar, we are receiving products from Apot, Aprozonoc and Las Brumas, associations of organic growers around Cartago. Being part of one of these associations means that we can be confident that the produce that comes from these participating farms is certified organic.
 We have also aimed to reduce the amount of plastic used at the market. Since we started the market we have used biodegradable plastic bags, but some of the produce coming bagged from the farms was in conventional plastic bags, we are now selling apples, carrots and potatoes loose, it is a bit more work for the shopper, and it takes a little longer at the checkout, but most people are happy to see less plastic around their vegetables. Over the next few weeks, we will try having some bags pre weighed, for those who prefer.
We welcome any suggestions which would make shopping at the market easier and more enjoyable.

Hemos hecho varias cambios a la feria en semanas recientes. Hemos encontrado nuevas fincas en San Antonio de Escazu, Cartago y Turrialba para proveer la feria con productos nuevos y hemos logrado bajar precios en muchos de las verduras. Todavía recibimos productos de Apodar en Zarcero, estos vienen marcados con esticker de certificación orgánica. Para los productos que vienen de otras fincas estamos preparando una pizarra que va mostrar si el producto vienen de una finca certificada organica, en transición (registrado con el MAG  y en proceso de recibir el certificación) o cultivado sin agroquimicos. La  mayoria de las fincas hemos visitado personalmente y hablado con los productores acerca de sus metodos de cultivación, nos aseguran que solamente aplican al suelo y las hortalizas productos que están compatible con una certificación organica.
Ademas de Asociacion de productores orgánicos de Zarcero, Apodar, recibimos productos de Apot, Aprozonoc y las Brumas, asociacones de familias productores orgánicos  de la region de de Cartago.
Siendo parte de estas asociaciones permite que podemos estar seguros que los productos que vienen de estas fincas son orgánicas.
Otra cambio que pueden ver es que ya recibimos la mayoría de productos al granel, para evitar el uso de bolsas plasticas. Es un poco mas trabajo para el cliente, pero sentimos que esta bien recibido el cambio. Tenemos disponible bolsas biodegradables y vamos a tener unos kilos de productos listos para los que prefieren.
Bienvenidas son sus comentarios y sugerencias para hacer mas fácil y placentero hacer sus compras en la feria

jueves, 29 de noviembre de 2012

David Wolfe en Costa Rica

Ayer en el Hotel Holiady Inn en Escazú tuve el placer de presenciar a la charla del "Guru" de la nutrición cruda David Wolfe. Muchas caras conocidas... la charla muy interesante, concentrada sobre los "super foods" o super alimentos, muchos de los cuales autóctonos de nuestra amada Costa Rica.
            
  • Chocolate: reduce del 50% la mortalidad por paro caridaco, No 1 como fuente natural de magnesio, rico en calcio. Además el cacao fortalece y blanquea los dientes.
  • Semillas de Chan y Chia: ricas en fósforo y magnesio, eliminan las toxinas presentes en nuestro organismo.
  • Semilla de Marañón: una proteina completa.
  • Espirulina y Chlorella: ricas en minerales, clorofila (10% en chlorella) y proteinas (siendo la espirulina el único vegetal conocido que posee todas las proteinas además de el complejo de Vitamina B completo).
  • Flores de maracuya: en té o en alcohol para crear un elisir de longevidad.
  • Noni: todas las parte de la planta del noni son comestibles y ayudan a fortalecer nuestro sistema inmunológico. Receta: 3 nonis maduros y agua de pipa. Licuar, filtrar y tomar!!!!
  • Moras!!! Antintioxidantes, al tomarlas nos hacen más adaptables.
  • Hongos Reishi: crecen en los árboles de nuestros bosques y ayudan a fortalecer nuestro sistema inmunológico 
    Hongos Reishi











  • Aceite de Coco: Fotalece el sistema inmunológico
  • Cúrcuma: ayuda a bajar el colesterol y es un excelente anitinflamatorio.
Además recuerden que tomar agua con Sal Marina nos protege contra las tóxinas presentes en el ambiente!
La mayoría de estos productos los podrán encontrar a la venta en nuestra cafetería o en la feria orgánica de los miércoles!
Los esperamos!!!
Laura y el equipo Buena Tierra (Agradecemos a Carla y Juanpa por la organización de este importante evento)
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Yesterady at Hotel Holiday Inn in Escazu I attended the event of the year: David Wolfe, the raw food "Guru",  in Costa Rica.
Many known faces and very interesting tips about all these wonderful "super foods" the majority autochthonous of our beloved Costa Rica.
Reishi Mushrooms
  •  Chocolate: reduces of 50% the chance of dying from heart attack. No1 natural source of magnesium, rich in calcium. Eating chocolate makes our teeth brilliant and strong.
  • Chia and Chan seeds: rich in fosforous and magnesium, they help get reed of toxins.
  • Spirulina and Chlorella: They are rich in minerals and chlorofilla (chlorella 10%) and proteins, being Spirulina the only vegetable known to have all the proteins and the complete vitamin B complex.
  • Maracuya flowers: in alcohol or tea is a longevity drink.
  • Noni: every part of the noni tree is edible. It helps our immune system to get stronger. Recipe:blend 3 soft nonis in "agua de pipa" (green coconut water), strain it and drink it!!!
  • Mulberries (blackberries): they have 308 chromosomes!!!! This makes them very adaptable, they can actually grow anywhere and they can make us very adaptable too!!!
  • Reishi mushrooms: red mushrooms that grow on trees of our forests. They feed our immune system
  • Coconut oil: makes our immune system stronger.
  • Turmeric: reduces high cholesterol and it's an exellent anti-inflammatory
Also remind that drinking water with Sea Salt  protects us against environmental toxines!!!!
You can find the majority of these products for sale at our organic Cafe or at our Wednesday organic market!
We wait for you!!!
Laura and all the Buena Tierra Staff! (many thanks to Carla and Juanpa for organizing this important event!)

jueves, 2 de agosto de 2012

Parqueo por la feria

Es un asunto que nos preocupa, la falta de espacio de parqueo para nuestros clientes de la feria. Con los trabajos constantes en la calle, y el nuevo puesto de salud tenemos menos espacio que nunca. No nos permiten parquear adentro de la cancha por el mal estado del superficie, ya que esta cancha es para el uso de los jóvenes de la zona. Hemos contratado otra persona para ayudar a Raul cuidar los carros, y los carros de los productores ahora se van a parquear arriba por el cementerio para dejar mas campo libre en frente de la feria. Esperemos que este va ayudar un poco el situación del los carros. Recuerden también que estamos pidiendo mas verduras para que pueden venir a las 9, evitando un poco la presa y todavía encontrar un buen variedad de productos.

Parking for the Market is a constant concern of ours, with the recent roadworks and the opening of a new clinic in front there are fewer spaces than before. We are not allowed to park cars on the cement pitch because the surface is already damaged and they do not want it to deteriorate even more, so
we have hired another person to help Raul keep an eye on the cars and the sellers will now all park up by the cemetery and thus leave more space in front of the market for our customers.
We hope this will alleviate the situation. Do remember that we are ordering more vegetables and you can avoid the 8am rush by arriving a little later and still get a good variety of products.

Finca de Martin



Visitamos la finca de Martin en Valle los Santos, quien nos vende las fresas en la feria. Fue impresionante el trabajo que realiza el y su familia para mantener un producción constante de fresas orgánicas para las ferias que el visita. Y siempre son frescas y deliciosas

jueves, 7 de junio de 2012

Okre's benefits

Our today's special at Buena Tierra Cafe:

"Squash & Green Bean Soup, Okre, Zuquini and Carrot Curry w/Virgin Coconut Oil and Organic Tamari, Organic Brown Rice and Mixed Salad"

A delicious combination of flavors that benefits our organism!
(Now Okre is available at our organic market!!)

okre

Other Names:  
Okra, Okro, Ochro, Okoro, Quimgombo (Cuba), Quingumbo, Ladies Fingers, Gombo, Kopi Arab, Kacang Bendi, Bhindi (S. Asia), Bendi (Malaysia), Bamia, Bamya or Bamieh (middle east), Gumbo (Southern USA), Quiabo, Quiabos (Portugal and Angola), okura (Japan), qiu kui (Taiwan)
History:
Okra traces its origin from what was known as Abyssinia (Ethiopia) spreading right through to Eastern Mediterranea, India, Africa, North America, South America and the Caribbean. Though long popular in the South, it is becoming increasingly common and well known in Western Countries.
Description:
Okra is a tall-growing (3 to 6 feet or more in height), warm-season, annual vegetable from the same family as hollyhock, rose of Sharon and hibiscus. The immature pods are used for soups, canning and stews or as a fried or boiled vegetable. The hibiscus like flowers and upright plant is very pretty.
When cut, okra releases a sticky substance with thickening properties, useful for soups and stews.
Parts Used:
Immature pods
Constituents:
Nutrition Information
For 1/2 cup sliced, cooked okra
For 1 cup raw okra
Calories 25
Dietary Fiber 2 grams
Protein 1.52 grams
Carbohydrates 5.76 grams
Vitamin A 460 IU
Vitamin C 13.04 mg
Folic acid 36.5 micrograms
Calcium 50.4 mg
Iron 0.4 mg
Potassium 256.6 mg
Magnesium 46 mg
Calories: 33
Fiber: 3.2g
Total Fat: 0.1g
Protein: 2.0g
Carbohydrate: 7.6g
Vitamin A 660 IU
Vitamin C 21mg
Folate 87.8mcg
Magnesium 57mg
Medicinal Applications
According to Sylvia W. Zook, Ph.D. (nutritionist) Okra has several benefits.

1. The superior fiber found in okra helps to stabilize blood sugar by curbing the rate at which sugar is absorbed from the intestinal tract.

2. Okra's mucilage binds cholesterol and bile acid carrying toxins dumped into it by the filtering liver.

3. Okra helps lubricate the large intestines due to its bulk laxative qualities. The okra fiber absorbs water and ensures bulk in stools. This helps prevent and improve constipation. Unlike harsh wheat bran, which can irritate or injure the intestinal tract, okra's mucilage soothes, and okra facilitates elimination more comfortably by its slippery characteristic. Okra binds excess cholesterol and toxins (in bile acids). These, if not evacuated, will cause numerous health problems. Okra also assures easy passage out of waste from the body. Okra is completely non-toxic, non-habit forming, has no adverse side effects, is full of nutrients, and is economically within reach of most unlike the OTC drugs.

4. Okra fiber is excellent for feeding the good bacteria (probiotics). This contributes to the health of the intestinal tract.

5. Okra is a supreme vegetable for those feeling weak, exhausted, and suffering from depression.

6. Okra is used for healing ulcers and to keep joints limber. It helps to neutralize acids, being very alkaline, and provides a temporary protective coating for the digestive tract.

7. Okra treats lung inflammation, sore throat, and irritable bowel.

8. In India, okra has been used successfully in experimental blood plasma replacements.

To retain most of okra's nutrients and self-digesting enzymes, it should be cooked as little as possible, e.g. with low heat or lightly steamed. Some eat it raw.

Specific Ailments
Acid Reflux and Constipation
A person, suffering from constipation for the past 20 years and recently from acid reflux, started eating 6 pieces of Okra. Since then, has not taken any other medication. Now, his blood sugar has dropped from 135 to 98 and his cholesterol and acid reflux are also under control.

Asthma
Vitamin C is a powerful antioxidant and anti-inflammatory. This anti-inflammatory activity may curtail the development of asthma symptoms. A large preliminary study has shown that young children with asthma experience significantly less wheezing if they eat a diet high in fruits rich in vitamin C. 1/2 cup of cooked Okra contains over 13 mg of vitamin C.
Atherosclerosis
Diets high in insoluble fiber, such as those containing okra, are associated with protection against heart disease in both men and women.

Cancer
The insoluble fiber found in Okra helps to keep the intestinal tract healthy, decreasing the risk of some forms of cancer, especially colo-rectal cancer.

Capillary fragility
Eating plenty of flavonoid and vitamin C-rich fruits and vegetables such as okra helps to support the structure of capillaries.
Cataracts
1/2 cup of cooked okra contains 460 IU of vitamin A. Some studies have reported that eating more foods rich in beta-carotene or vitamin A was associated with a lower risk of cataracts.

cholesterol
A study (JAMA July 23, 2003) showed that consuming a "dietary portfolio" of vegetarian foods lowered cholesterol nearly as well as the prescription drug lovastatin (Mevacor). The diet was rich in soluble fiber from oats, barley, psyllium, eggplant and okra. It used soy substitutes instead of meat and milk and included almonds and cholesterol-lowering margarine (such as Take Control) every day.

Depression and Lack of Energy
Okra is a supreme vegetable for those feeling weak, exhausted, and suffering from depression.

High homocysteine
A controlled trial showed that eating a diet high in fruits and vegetables containing folic acid, beta-carotene, and vitamin C effectively lowered homocysteine levels. Healthy people were assigned to either a diet containing a pound of fruits and vegetables per day, or to a diet containing 3 1/2 ounces (99g) of fruits and vegetables per day. After four weeks, those eating the higher amount of fruits and vegetables had an 11 percent lower homocysteine level compared to those eating the lower amount of fruits and vegetables. Okra is a storehouse of vitamins and folic acid.

Los beneficios del Okre


Nuestro Plato del día hoy en Cafetería Buena Tierra:

"Sopa de ayote y vainicas, Curry de okre, zuquini y zanahoria c/aceite virgen de coco y tamari orgánico, arroz integral orgánico y ensalada mixta"

Una deliciosa combinación de sabores que aporta además muchos beneficios a nuestro organismo!
(Ahora disponible en nuestra feria organica!!)

okre

La okra, llamada también gumbo, ñajù, bamie, ají turco, calalú, quimbombó y gombo, es una planta anual que mide de medio a1 metro y medio de altura y es una especie que crece de forma silvestre en países de clima cálido.
Su fruto tiene la forma de un pequeño tubo o vaina  verde el cual tiene un sabor especial, algo parecido a la berenjena y el espárrago. Además al cocinarse suelta una sustancia pegajosa que presenta propiedades para espesar haciéndola muy apta para guisos y sopas.
Se cree que la okra llegó por primera vez a América a través de Brasil cerca del año 1658, más tarde llega a los Estados Unidos en especial en el estado de New Orleans donde los esclavos africanos lo utilizaban en su dieta diaria.
En la actualidad es muy cultivada en la India y en muchas partes del Mediterráneo, se puede comer crudo, asado, marinado en ensaladas o cocido. Combina muy bien con tomates, cebollas, maíz, pimentones y berenjenas.
Los frutos de la okra se deben seleccionar de color verde brillante, sin manchas, suaves, pero no aguados, se pueden conservar en la nevera hasta por una semana y no se deben lavar sino hasta el momento de usarlos.  Para saber si están frescos, se recomienda oprimir la uña contra la cáscara de la vaina, si no la atraviesa con facilidad está demasiado duro para comerse.

Propiedades nutricionales de la okra
Además de ser una hortaliza muy sabrosa, la okra posee grandes propiedades nutritivas, ya que es rica en fibra, vitamina B6, ácido fólico, vitamina C y A.
Una servida de aproximadamente de 10  a 11 vainas que pesen cerca de100 gramos, proporcionan sólo 36 calorías y una gran fuente de vitamina C y A,  2.0 gramos de proteína,7.6 gramos de carbohidratos, casi 0 grasa (0.1 gramo) y3.2 gramos de fibra. También es una buena fuente de magnesio y sodio.

Propiedades curativas de la okra
La okra contiene dos tipos de fibra. La soluble y la insoluble la cuales son beneficiosas para la salud.
La fibra soluble disminuye el colesterol malo o LDL y ayuda a estabilizar el azúcar en la sangre debido al efecto de la fibra en el intestino ayudando así a las personas que sufren de diabetes.
Por otra parte, la fibra insoluble ayuda a prevenir el estreñimiento trabajando de una forma muy similar a las semillas de linaza  y al psyllium.
En los casos de dolencias gástricas y de garganta, se recomienda tomar tibio el líquido donde hirvió la okra e incluso hacer gárgaras con él.
La okra, al contener magnesio (media taza cocida tiene más o menos 46 miligramos), ayuda a evitar  las enfermedades cardíacas y, además, combate el síndrome de fatiga crónica y reduce la presión arterial.
La okra ayuda incluso, según estudios, a prevenir algunos tipos de cánceres como el del colon al ser rico en fibras, vitamina C y al poseer glutatión; sustancia antioxidante que aleja los carcinógenos de las células al eliminarlos mediante la orina.